Artikel Astma & COPD

Luchtige Zaken - Lintjesregen

Rond Koningsdag is het tijd voor de jaarlijkse lintjesregen. Mensen die een uitzonderlijke en vrijwillige bijdrage hebben geleverd aan hun omgeving en in de maatschappij, krijgen een onderscheiding voor hun werkzaamheden en inzet. Mooi om ieder jaar te zien en dit jaar mag ik persoonlijk getuige zijn van de overhandiging van deze onderscheiding aan mijn zwager.
article image forLuchtige Zaken - Lintjesregen
Geplaatst op

Zelf weten de voorgedragen mensen het niet, wat het altijd een beetje spannend en geheimzinnig doet verlopen in de maanden die eraan voorafgaan. Om zo’n lintje aan te vragen moet je al beschikken over een flinke dosis vrijwilligheid. Ik heb het in mijn leven twee keer mogen doen, maar daar gaat nog een hoop geregel en voorbereiding aan vooraf en dat kost behoorlijk veel tijd en vrijwillige inzet. Het is zo’n moment waarop ik even stilsta bij het feit of ik vrijwillig betrokken ben bij mijn omgeving en samenleving. En is dat dan speciaal en bijzonder, of juist gewoon en vanzelfsprekend?

Vanzelfsprekend

Ik vind het vanzelfsprekend om klaar te staan voor de ander, oog te hebben voor mijn omgeving en aandacht te hebben voor de wereld om mij heen. Dat zal voor velen die dit lezen niet anders zijn. Toch hoor ik steeds vaker dat het moeilijk is om vrijwilligers te vinden. Ik was afgelopen week te gast bij Stichting Dupla, een plek waar mensen met een ernstige lichamelijke beperking, zoals spasmen of een dwarslaesie, kunnen ontspannen op een huifbed tussen twee paarden. Ik heb het zelf mogen ervaren en kan zeggen dat het heel bijzonder is. Mensen die niet uit zichzelf kunnen bewegen, of de hele dag in een spasme verkeren, komen tot ontspanning, met een positief resultaat op doorbloeding en activering van de darmen. Deze stichting bestaat inmiddels 25 jaar, draait volledig op vrijwilligers en is afhankelijk van sponsorgelden, om dit voor de betrokkenen mogelijk en financieel haalbaar te maken. Ook bij deze stichting begreep ik dat het moeilijk is om nog vrijwilligers te vinden. De gemiddelde leeftijd van de vrijwilligers is 60-plus, en dat zegt toch wel iets. Laten we het niet allemaal vanzelfsprekend vinden, maar eens goed om ons heen kijken en al die mensen die zich inzetten eens gewoon bedanken. Chapeau!

Oranje

De kleur oranje zal komende week de straten en pleinen weer feestelijk kleuren. Of je nou een voor- of tegenstander bent van ons koningshuis, we zijn allemaal blij met zo’n vrolijke, gezellige vrije dag en trekken eropuit om naar vrijmarkten en andere leuke activiteiten te gaan. Bij ons in het dorp is het weer een ouderwetse Koningsdag, na het stilleggen van de festiviteiten in de afgelopen twee jaar. Wat ben ik dankbaar dat we er weer op uit mogen en hoe fijn is het voor de groep mensen aan wie wij zorg geven. Er is weer kleur in het leven en op tv. Niet alleen maar beperkingen, maar feestelijkheden die voor een groot deel georganiseerd worden door vrijwilligers. De maatschappij en de mensheid hebben elkaar nodig. Ik ben blij dat het weer kan en mag en dat ik er deel vanuit maak.

Schakel

Ik schakel direct even door naar onze zorg, waar we ons dagelijks voor inzetten en die onmisbaar is voor de Nederlandse samenleving. De zorg is fantastisch geregeld. Er is dagelijks tijd en plaats om mensen met zorgen en problemen te woord te staan, telefonisch en anders in de spreekkamer. Ik heb de zorg volledig opgeschaald en heb mijn COPD-populatie weer volledig in het oog. De mensen zijn blij dat ze weer kunnen komen, in de wachtkamer mogen zitten en volwaardige zorg en behandeling krijgen, al dan niet met een spirometrie. Ik lees op diverse scholing sites dat er weer Caspir-cursussen worden aangeboden en ook dat module 6 gevolgd kan worden. Laat je bekwamen en start met spirometrie. Zorg dat het in je vingers zit en blijft.

Uitdaging

We hebben hard gewerkt om de kwaliteit van de astma- en COPD-zorg in de huisartsenpraktijk op een hoog niveau te krijgen en nu moeten we het zo houden. Laat je niet leiden door angst, hoe begrijpelijk ook als je zelf covid hebt gehad of het rond heeft geraasd in je praktijk. Blijf scherp, hanteer de veiligheidseisen en maak er een uitdaging van die je werk ten goede komt! Maak een diepe buiging voor je Koninklijke zelf.

Adrie
Schaap-de Jong, professional chronische zorg

Vond u dit interessant?
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (on demand) nascholingen en artikelen? Schrijf je dan in voor de MedClass nieuwsbrief.