Artikel Astma & COPD

Luchtige zaken: Terug in de tijd

“Was de wereld maar zo maakbaar, dan zetten we massaal de klok een jaar terug. Wat zou dat fijn zijn. Niet wennen aan het “nieuwe” normaal, maar met verlangen terug naar het “oude” normaal.” Lees hier het volledige artikel, waarin Adrie Schaap stilstaat bij het verleden, maar ook het heden.
article image forLuchtige zaken: Terug in de tijd
Geplaatst op

Afgelopen maand zijn we een uur teruggegaan in de tijd. Een uurtje langer geslapen of een uurtje langer gewerkt…iedere medaille heeft 2 kanten. Er zijn veel mensen die in de nachtelijke uren zorgen dat onze samenleving doordraait. Denk alleen maar even aan alle ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen, om in onze tak van sport te blijven. Maar vergeet niet het bedrijfsleven met de continue diensten. Het is dus niet iedereen gegeven dit extra uurtje in alle rust mee te pakken!

Het instellen van de zomertijd gebeurt sinds 1977. Met ongeveer 70 landen wordt hieraan meegedaan. Het is ontstaan vanuit de gedachte energie te besparen. Het blijft ’s avonds langer licht, waardoor de verlichting in de steden een uur later aan kan en de boeren een uur langer op het land kunnen werken.

Niemand weet hoe laat het is…

Ervan uitgaande dat we allemaal “onze” klokken weer op de juiste tijd hebben gezet, ga ik toch graag nog even dieper op dit fenomeen in. Ik dacht deze nacht…wat fijn dat de klok zomaar een uur terug kan. Was de wereld maar zo maakbaar, dan zetten we massaal de klok een jaar terug. Wat zou dat fijn zijn. Niet wennen aan het “nieuwe” normaal, maar met verlangen terug naar het “oude” normaal.

Te bedenken dat we er geen vat op hebben, laat zien hoe kwetsbaar we zijn. We worden allemaal blootgesteld aan een ongrijpbaar virus en ondanks alle maatregelen worden er nog steeds heel veel mensen ziek en heeft voor velen de ziekte een ernstig beloop met een dodelijke afloop. Hoe laat is het op onze eigen levensklok?

De hoogste tijd….

Ik schrijf op deze rustige en gerieflijke zondagochtend een column voor MedClass en besef mij hoe veel er is om van te genieten. Een gezellige woonkeuken, mijn hond(je)  - ze is namelijk maar 2kg - gezellig naast mij en een kop thee bij de hand. Het is de hoogste tijd om na te denken wat ons raakt en waar we op dit moment staan in ons leven. Ben je tevreden, heb je gedaan wat je wilde, is er gelukt wat je bedacht had, heb je vrienden en geliefden…welk cijfer geef jij jezelf vandaag? Jij kunt zelf de koers bepalen en opnieuw een richting kiezen. Blijf dicht bij jezelf. Dat lukt nu beter dan in de “drukke wereld” van voorheen. Pak je voordeel, ook als er door de crisis heel veel nadelen zijn.  Achteromkijken is zinloos, vooruit…naar vandaag en het nu, maak het zinvol.

Hoe lang heb ik nog…

We doen er alles aan om gezond te blijven. Vandaar ook in deze periode de jaarlijkse griepprik voor alle 60-plussers en de kwetsbaren en chronisch zieken. Het vergt een andere organisatie met de huidige maatregelen. Wij hebben er in onze huisartsenpraktijk voor gekozen om samen te werken met de moskee aan de overkant van de praktijk. Een mooie, grote ruimte en optimale gelegenheid om op afstand goede zorg te geven. Vooraf geregeld met een tijdslot in de uitnodiging. Heel gedoseerd is er gevaccineerd en was er voor iedereen tijd voor een praatje met de zorgverlener en kennismaking met de andere cultuur. Er is positief op gereageerd en het heeft mensen bij elkaar gebracht…op afstand. Mooi!

Leef vandaag…

Doe mee en leef vandaag, niet te veel vooruit en zorgen maken. Kijk om je heen en verwonder, pak je energie en doe af en toe een stapje (of een uurtje) terug in tijd om te overzien waar je mee bezig bent. Je bent goed!

Adrie Schaap-de Jong, professional chronische zorg

Vond u dit interessant?
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (on demand) nascholingen en artikelen? Schrijf je dan in voor de MedClass nieuwsbrief.