Artikel Astma & COPD

Luchtige zaken: Verandering, dus verbetering?

In deze nieuwe column vertelt Adrie over de recente veranderingen in haar leven: de versoepelingen van de coronamaatregelen en de nieuwe NHG-Standaard COPD.
article image forLuchtige zaken: Verandering, dus verbetering?
Geplaatst op

Verandering, dus verbetering?


Wat ben ik toe aan verandering. Echt. Soms heb je er gewoon zo'n zin in. Neem nou verandering van het weer. Uiteindelijk heb je op maar weinig zaken invloed en zeker niet op het weer. Maar ik kon wel juichen toen gisteren eindelijk de zon scheen.

Veilige route

Vol energie sprong ik op de fiets om naar Schoorl te gaan. Daar zou ons hele praktijkteam zich verzamelen om ons jaarlijkse Haven-uitje vorm te geven. Aangezien de geplande activiteit in Rotterdam nog niet door kon gaan, had ik een alternatief programma bedacht. Gezellig een dag fietsen door de mooie Schoorlse duinen. Huisarts Luc bedacht dat mountainbiken wel héél erg leuk zou zijn. Daar hebben we echter vanaf gezien, nadat we de route hadden bekeken. Al was het maar om te voorkomen dat één dag waarneming door de andere praktijken in onze H.O.E.D. zou uitlopen op drie maanden. De levensgevaarlijke afdalingen werden verruild voor een mooie en veilige route op de tandem. Teamwork, gezelligheid en activiteit aangevuld met de nodige versnaperingen: het was top. In een ontspannen setting met elkaar nieuwe energie opdoen om goede patiëntenzorg en optimale praktijkvoering te kunnen voortzetten.

Frisse blik

Een andere verandering die ons pad kruist, is die van de nieuwe NHG-Standaard COPD. We nemen de zorg voor COPD onder de loep en sturen bij naar een zorg die breder kijkt naar de diagnose in combinatie met ziektelast. Het complete verhaal, de patiënt in het geheel. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de afgelopen jaren bezig ben geweest om hier meer aandacht aan te geven. Dat kon ik doen vanuit mijn rol binnen de ketenzorg, en werkzaam met een grote COPD-populatie onder de spreekwoordelijke rook van IJmuiden.

Nieuw maar niet onbekend

De ernst van de ziektelast wordt voortaan uitgedrukt in twee niveaus: lichte en verhoogde ziektelast. Het beleid bij aanwijzing voor restrictie is geconcretiseerd en het beleid bij COPD wordt bepaald door vier subdomeinen. Eén: klachten en beperkingen, twee: longaanvallen, drie: voedingstoestand en vier: mate van luchtwegobstructie. De richtlijnen van het beleid zijn opnieuw en helder geformuleerd. Stoppen met roken, meer bewegen en eventueel begeleiding van de fysiotherapeut. Inclusief advisering griep- en pneumokokkenvaccinatie. Het heet nieuw, maar het is geen onbekend terrein voor de gemiddelde POH. We weten al langer dat we naar de patiënt als geheel moeten kijken en als zodanig beleid moeten inzetten.

Opfrissen

Er worden actuele scholingen georganiseerd waar je je kennis en kunde kunt opfrissen. Het blijft een uitdaging om van alles op de hoogte te zijn en blijven. MedClass-Respiratoir organiseert de scholing ‘COPD-patiënt in beeld en beweging in de eerste lijn’. Dit is een interactieve scholing met alle ingrediënten voor een professionele opfrissing van kennis. Vooralsnog digitaal, maar de vooruitzichten zijn gelukkig positief. Zicht op fysieke bijeenkomsten zit zeker in de lucht en wat zijn we er aan toe. Om elkaar te ontmoeten en met elkaar te sparren.

Verandering hoeft geen verslechtering te zijn

Om weer even terug te gaan naar het begin: we zijn toe aan verandering en zien dit vooral als een verbetering. Daarbij denk ik direct aan verruiming van de coronaregels. We mogen weer meer en maken hier ook gretig gebruik van. Zaterdag was ik in Nijmegen. Zo druk, maar o zo gezellig en weer een beetje als vanouds. Echt  genieten, dat deed ik op het terras, met bitterballen en een koele zomerdrank. Het went weer snel en voelt als een positieve verbetering. Laten we met elkaar de nieuwe standaard ook zo omarmen en proberen de patiënt met al zijn/haar comorbiditeit als geheel te zien en te benaderen. Dus denken in ziektelast, beleid bepalen aan de hand van de vier domeinen en een goede communicatie met de tweede lijn. Zo komen we samen tot een goede individuele patiëntenzorg. Patiëntenzorg die staat! En dat geeft lucht!

Adrie

Adrie Schaap - de Jong

Vond u dit interessant?
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (on demand) nascholingen en artikelen? Schrijf je dan in voor de MedClass nieuwsbrief.