Artikel Diabetes

De kracht van beloftes in zorg en leven

Interne Zaken - Adrie Schaap-de Jong verkent de impact van beloftes in zorg en dagelijks leven.
article image forDe kracht van beloftes in zorg en leven
Geplaatst op

Ik heb veel beloftes gedaan in mijn leven, aan mezelf maar ook aan anderen. Bij de afronding van mijn opleiding tot verpleegkundige legde ik de eed tot geheimhouding af - ook een belofte. Hoeveel beloftes doen we aan onszelf? Niet meer snoepen, niet meer roken, stoppen met roddelen, positief denken, meer bewegen, minder eten, beter voor jezelf zorgen, meer tijd nemen voor familie, rust creëren, minder op de telefoon... en ga zo maar door.

Wat houdt een belofte nou eigenlijk in? Een belofte is een plechtige verklaring waarin een persoon belooft een op hem rustende verplichting na te komen. Maar een belofte is ook een toezegging iets te doen of juist te laten. "Ik beloof dat ik meer ga bewegen," of "Ik beloof dat ik stop met roken."

De uitdaging van volhouden

Beloftes zijn onlosmakelijk verbonden met volhouden. Als je iets belooft, moet je dat ook doen. Dat valt lang niet altijd mee, en ik zie dagelijks in mijn werk en privéleven dat het houden van een belofte nogal wat voeten in de aarde heeft, en dat het niet lukt…

Gelukkig kunnen we iedere dag opnieuw beginnen en weer met vernieuwde energie van start gaan.

Ik was onlangs in Nijmegen, waar veel wandelaars - zichzelf of gesponsord - beloofden de 4-daagse uit te wandelen. Wat een doorzettingsvermogen is daarvoor nodig! Zo prachtig om te zien als mensen over de finish komen. Wat een bevrijding, het is gelukt! En dat geeft pas energie en vertrouwen in jezelf. Je kunt meer dan je denkt, maar vaak is het in het leven doorbijten en volhouden. Achter de wolken schijnt meestal de zon!

Wat heb je allemaal beloofd de afgelopen tijd? Stond je daar volledig achter en hoe graag wilde je dat het zou lukken? Zelfreflectie is een belangrijk gegeven in onze taak als hulpverlener/zorgverlener in de huisartsenzorg. Als je jezelf goed kent, weet waar je vandaan komt en waar het je gebracht heeft, kun je genuanceerder meebewegen met de mensen voor wie je zorg draagt: onze patiëntenpopulatie, maar ook je partner, ouders en kinderen, vrienden en andere naasten.

Hoe kom ik nou op dit onderwerp? Eigenlijk om een erg leuke reden.

De huwelijksbelofte

Afgelopen week is onze jongste zoon getrouwd met de liefde van zijn leven en heeft vol overtuiging de huwelijksbelofte afgelegd. En gelukkig voor hem... zijn aanstaande echtgenote ook!

Het is nogal wat, als je belooft - ten overstaan van een grote groep mensen, vrienden en naaste familie - dat je voor elkaar zult zorgen en in liefde naast en met elkaar door het leven wilt gaan.

Uiteraard was ik er getuige van en werd ik overvallen door emotie toen na het officiële gedeelte het woord gericht werd aan de genodigden. Daarin werd nogmaals plechtig beloofd dat het bruidspaar voor elkaar, maar ook voor ons zou zorgen. Vervolgens werd iedereen bedankt voor de positieve bijdrage aan hun leven. Hoe mooi! En ontroerend...

Dit is zomaar te betrekken op ons werk: wij beloven iedere dag er te zijn voor onze patiënten. We zetten ons in en tonen vertrouwen naar de patiënt, luisteren en bewegen mee met de verschillende situaties. En de patiënt die vertrouwen heeft in ons, die elke keer weer luistert, probeert mee te denken en zorg op maat te ontvangen. Empathisch naar de mens achter de kwaal kijken - hoe belangrijk is onze rol in de zorg, en hoe dankbaar zijn we als alle partijen tevreden zijn over het behaalde resultaat.

Omgaan met uitdagingen in de praktijk

Dit kan soms écht lastig zijn... als de patiënt vol overtuiging zegt GÉÉN spuit en GÉÉN pillen te willen, maar wel suikerwaarden van >20 heeft. Hoe laat je iemand in zijn/haar waarde, maar probeer je toch in vertrouwen en met respect uit te leggen wat de risico's zijn en wat jouw advies is?

We hebben een prachtig vak en hebben de belofte gedaan om goed voor ieder mens te zorgen en juiste hulp te bieden. Daarbij moeten we ons blijven beseffen dat ieder mens zelf verantwoordelijk is voor zijn eigen gezondheid. Respect is dan op zijn plaats. Hoe je daarmee omgaat, emotioneel en dagelijks in de praktijk, zijn mooie onderwerpen voor besprekingen tijdens intervisie. Kom niet in de knel met jezelf, maar zorg door goede dossiervorming en overleg met collega's voor een rechtvaardig gevoel en juist optreden. Dan blijft iedereen in zijn waarde en heb je de schuld van de belofte, ooit gedaan, ingelost!

Beloof dat je dit zult onthouden: je bent dapperder dan je gelooft, sterker dan je denkt en slimmer dan je lijkt... je bent goed!

Adrie Schaap-de Jong
Professional chronische zorg

Vond u dit interessant?
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (on demand) nascholingen en artikelen? Schrijf je dan in voor de MedClass nieuwsbrief.