Artikel Diabetes

Interne zaken - Heilsfeiten

Het mooie weer en vrije dagen lokken Adrie naar buiten om lekker te bewegen. En dat is een goed voorbeeld!
article image forInterne zaken - Heilsfeiten
Geplaatst op

Heilsfeiten is een ouderwets woord. Waarschijnlijk denk je: waar gaat het heen met dit verhaal van Adrie? Nou, ik sta stil bij het feit dat we weer een heerlijk lang weekend hebben gehad en konden genieten van mooie pinksterdagen. Het zonnetje schijnt en overal zijn mensen op de been of op de fiets.

We hebben Hemelvaartsdag gehad, ook voor velen een lang weekend. Wij hebben in onze H.O.E.D. met drie praktijken de afspraak dat er ieder jaar één praktijk dicht mag op de vrijdag na Hemelvaartsdag, en dit jaar hadden wij van De Haven het genoegen. Het waren eveneens mooie dagen, met veel zon. Dus hup: naar buiten. Ik heb veel stappen gezet, heerlijk gewandeld door de bossen van Groesbeek, maar ook door de polders. De wijnroute gelopen, dat kan hier, want er zijn zes wijngaarden in de nabije omgeving. Je wandelt letterlijk tussen de wijnranken van de ene naar de andere wijnhoeve, waar dan naar believen koffie, thee of een wijntje op je wacht met een streekproduct erbij. Echt leuk om te doen, gezellig en belangrijk: je bent in beweging!

Maar wat zijn heilsfeiten?

Even terug naar het kopje boven mijn tekst. Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn onderdeel van de heilsfeiten. De christelijke kerk kent zes heilsfeiten, te weten: 1 de geboorte van Jezus (Kerstmis), 2 de dood van Jezus (Goede Vrijdag), 3 de opstanding van Jezus op de eerste paasdag, 4 de Hemelvaart en aansluitend 5 Pinksteren (uitstorting Heilige Geest over de discipelen van Jezus). En 6 is de wederkomst van Jezus, die, als je erin gelooft, nog moet gaan plaatsvinden. Tot zover een stukje geschiedenis uit de christelijke leer. Het doet mij altijd denken aan vroeger. Ik kom uit een christelijk nest en werd opgevoed met de betekenis achter de heilsfeiten. We genieten nog steeds van de vrije weekenden (gelukkig), maar ik hang verder de heilsfeiten niet aan en velen met mij. Laten we desondanks hopen dat ze nog lang blijven bestaan.

Bewegen

Juist dat bewegen of je aanzetten tot bewegen is zo ontzettend belangrijk voor de mens met diabetes type 2. We bewegen met elkaar veel te weinig, al zou je dat niet denken als je de paden op en de lanen in gaat. Feit is echter dat het moeilijk is om de drive te vinden en echt genoeg te bewegen, als je al een beetje te zwaar bent, een zittend beroep hebt en van lekker eten houdt. Er is veel aanbod, zowel van eten als beweegprogramma’s. Ik heb nog nooit zoveel terrassen gezien als de laatste jaren, en ik kan me uit mijn jeugd ook niet herinneren dat ik met vrienden ging lunchen op een mooie zomerse dag. Wij aten een boterham met kaas en namen die indien nodig ook mee als we op pad gingen. Mijn kinderen en hun vrienden brengen veel tijd door op de terrassen en genieten van het leven. Beweegprogramma’s waren er ook niet, maar nu gelukkig wel. Want dat het nodig is om mensen aan het bewegen te krijgen, daar zijn we van doordrongen.

Keer om

Zo zat ik gisteren tegenover een van mijn patiënten met diabetes type 2. Een man van 57 jaar, niet echt te dik, BMI 28, zo op het oog niets bijzonders. Al moet ik toegeven dat een BMI van 28 te hoog is, maar dat is de BMI die ik gemiddeld bij de bevolking om mij heen zie. En die we ook normaal zijn gaan vinden met elkaar. Maar de cijfers liegen niet! Enfin, deze man gaf aan helemaal klaar te zijn met de medicatie, slikt maximaal oraal. Hij wil het roer omgooien en leefstijl en voeding gaan aanpakken om, indien mogelijk, te stoppen met de medicatie. In de voorgeschiedenis zit geen familie in de eerste lijn met diabetes. Ik werd direct geraakt door de motivatie en drive die deze man liet zien en heb samen met hem gekeken naar de mogelijkheden. De aandacht ging naar KeerDiabetes2Om. We hebben samen het programma bekeken en de aanmelding is een feit. Prachtig om de beweging vanuit de patiënt te ervaren en niet vanuit mij als zorgverlener.

Hoe leuk: beginnen en eindigen met feiten, zo heel verschillend, maar beiden helend!

Foto Adrie Schaap-de Jong (klein)

Adrie Schaap-de Jong, professional chronische zorg

Vond u dit interessant?
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (on demand) nascholingen en artikelen? Schrijf je dan in voor de MedClass nieuwsbrief.