Artikel Diabetes

Interne zaken - Vernieuwing

Gezond ouder worden willen we allemaal. Als praktijkondersteuners spelen we een belangrijke rol om mensen hierbij te helpen.
article image forInterne zaken - Vernieuwing
Geplaatst op

De lente is een periode van vernieuwing, dat ruik en zie ik om me heen tijdens mijn dagelijkse wandelingen. Ik moet zeggen dat mijn zin zich ook vernieuwt. Het lekkere weer nodigt uit tot wandelen. Ik heb er écht weer plezier in om mijn dagelijkse stappen te halen. Dat dit goed is voor lichaam en geest weten we best, maar om het te doen is een ander verhaal. Zo vaak worden we opgeslokt door bezigheden van digitale aard, dat het buitenleven erbij inschiet.

Ook binnen de praktijk gebeurt het soms dat je de hele dag binnen zit en relatief weinig beweging hebt. Ik heb het goede initiatief genomen om tussen de middag een half uurtje te wandelen. Met een frisse start ga je dan de middag in. Goed voorbeeld doet goed volgen, dus hopelijk lopen we straks met meer collega's een rondje.

Gezond oud worden: dat wil ik graag. Dat wil ook onze maatschappij, aandacht voor het gezond ouder worden. Daar moet je vroeg mee beginnen, dus zo jong mogelijk letten op bewegen en gezonde voeding. Veel water drinken, voldoende rust en geestelijk in balans blijven. Het klinkt allemaal zo simpel, ik vraag me vaak af waarom het ons dan toch niet lukt. 
Meer dan 50 procent van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht. Dat moet anders, ergens is een begin.

Verkeerd eten

Gisteren nog. Er kwam een patiënt op mijn spreekuur. Ontzettend vriendelijke man, sinds een paar maanden bekend met hypertensie en latent aanwezige diabetes bij fors overgewicht: BMI 44.2. In gesprekken in het afgelopen half jaar is naar voren gekomen dat eten altijd al een lastige factor is geweest. Al op jonge leeftijd begonnen, snel eten (schrokken), altijd bezig met het volgende dat er ligt, dus niet genieten van wat er gegeten wordt. De hele dag niets eten om vervolgens ’s avonds te veel en onverstandig te eten.

Inmiddels loopt deze meneer bij een diëtiste en is gemotiveerd om meer te bewegen. Hij gaat lopend naar het werk en probeert echt anders te leven. Hij neemt ontbijt en lunch, maar gaat aan eind van de dag bij het diner en daarna uit de bocht met eten. Resultaat is nu na 6 maanden 2 kilo afgevallen. In overleg met de huisarts heb ik meneer verwezen naar een obesitaskliniek om zich voor te bereiden op een gastric bypass. Een rigoureus besluit, maar in dit geval zal het zoveel gezondheidswinst opleveren. Ik sta er helemaal achter en hoop dat dit het gewenst resultaat zal opleveren. De motivatie is er!

Motiveren en inspireren

In dit verhaal speel ik en met mij alle praktijkondersteuners een rol. Motiveren en inspireren tijdens de consulten is een deel van ons vakgebied. Daarnaast hebben we tools in handen om de behandeling aan te passen op aandoening, leefstijl en gewicht. Aandacht voor iedere unieke situatie maakt ons vak uitdagend en afwisselend.

Ik daag je uit om opnieuw te kijken naar die groep mensen met diabetes met overgewicht onder jouw hoede. Draai eens een nieuwe extractie uit en leg de behandeling onder de loep. Heeft iedereen een combinatie van behandeling die up-to-date is en daarbij meewerkt aan gewichtsverlies of -beheersing? Als je daarnaast kunt aanzetten tot bewegen, is een mooie move gemaakt.

Als je dan toch een extractie maakt, kijk dan ook eens naar de mensen met diabetes type 2 en doorgemaakte hart- en vaatziekte. Wie zijn het? En krijgt iedere patiënt die hier volgens de NHG-Standaard voor in aanmerking komt een SGLT2-remmer of een GLP1-agonist voorgeschreven, of misschien een combinatie? Het helpt je écht om inzichtelijk te maken hoe je er met je praktijk voorstaat en wat je kunt verbeteren. Het is voor alle partijen goed om te weten dat er een passende behandeling verwacht en ook verkregen wordt.

Het vergt tijd en aandacht, maar levert goede patiëntenzorg op. Samenwerken in de behandeling en inzetten op gezond oud worden kan niet vroeg genoeg beginnen!

Adrie Schaap-de Jong
Professional chronische zorg


Ook interessant voor jou

Motiverende Gespreksvoering

Richtlijn diabetes in de praktijk

Vond u dit interessant?
Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe (on demand) nascholingen en artikelen? Schrijf je dan in voor de MedClass nieuwsbrief.