Begrippenlijst inhalatoren bij astma en COPD

Medicatie klasse

SAMA

Deze afkorting wordt gebruikt om een kortwerkende luchtwegverwijder aan te duiden, de afkorting zelf staat voor Short Acting Muscarine Antagonist (SAMA). Dit betekent kortwerkende anticholinergicum.

SABA

Deze afkorting wordt gebruikt om een kortwerkende luchtwegverwijder aan te duiden, de afkorting zelf staat voor Short Acting Beta-2-Agonist (SABA). Dit betekent kortwerkende beta-2-agonist.

LAMA

Deze afkorting wordt gebruikt om een langwerkende luchtwegverwijder aan te duiden, de afkorting zelf staat voor Long Acting Muscarine Antagonist (LAMA). Dit betekent langwerkende anticholinergicum.

LABA

Deze afkorting wordt gebruikt om een langwerkende luchtwegverwijder aan te duiden, de afkorting zelf staat voor Long Acting Beta Agonist (LABA). Dit betekent langwerkende beta-2-agonist.

ICS

Deze afkorting staat voor inhalatiecorticosteroïd.

Combi

Combi wordt gebruik om een inhalator aan te duiden met meerdere werkzame stoffen. Bijvoorbeeld een combinatie van LABA en LAMA.

Vergelijken Inhalatoren (0/5)
MedClass is het nascholingsinstituut van
Boehringer Ingelheim B.V.
Basisweg 10
1043 AP Amsterdam
Nederland
Logo Boehringer Ingelheim

Deze website en alle hierop vermelde informatie, is uitsluitend gericht op inwoners van Nederland. Dit is een website van Boehringer Ingelheim B.V.
Aan de gegevens die op deze site worden weergegeven kunnen geen rechten worden ontleend.

PC-NL-103435 PC-NL-104257

© Medclass - Nascholingen voor professionals in de gezondheidszorg 2023Website door SMIT. Digitaal vakmanschap