Artikelen

Luchtige zaken - Bosbad

De herfstvakantie brengt rust en frisheid in de lucht, maar ook griep en verkoudheid. Vaccinatie blijft belangrijk!

Herfstvakantie. Het is de tijd van het jaar waarin we nog even kunnen nazomeren. Het weer is zacht en vriendelijk. Genieten in het bos van de herfstgeuren en prachtig gekleurde paddenstoelen en elfenbankjes. Het brengt rust in je leven. Er is een terugkerend ritme en een kleinschaligheid aan diversiteiten in het bos. Weinig geluid en verfrissende geuren. In Japan is het inmiddels verheven tot een gezondheidsritueel: een bosbad nemen. Bosbaden is zo'n veertig jaar geleden in Japan ontstaan. Daar heet het ‘Shinrin-Yoku’, wat we kunnen vertalen als: "Ontspanning die ontstaat door je onder te dompelen in de atmosfeer van het bos.”

Griep, verkoudheid en vaccinatie

Ook is het de tijd van griep en verkoudheden. Juist onze patiëntengroep met een chronische ziekte wil dat voorkomen. Dus naast alle covidvaccinaties die gegeven worden door de GGD en huisartsen, wordt er nu druk gevaccineerd met griep- en pneumokokkenvaccins. Het is een hele organisatie, die al begint in juni met het bestellen van de vaccins. Daar moet je vroeg bij zijn, anders kun je niet op tijd beginnen met vaccineren. Wij hebben een protocol om in de week voor en na de herfstvakantie te vaccineren. Dat ging dus dit jaar niet lukken, omdat de levering voor ons op 19 oktober zou zijn. En dat terwijl mijn vaste medewerkers ‘s nachts klaar zaten om direct te bestellen wanneer het kon. Enfin, het schema is aangepast en nu in de herfstvakantie gestart. Het is altijd een gezellige bedoeling, met elkaar prikken in de moskee. In coronatijd zijn wij van de praktijk verhuisd naar de moskee aan de overkant van de praktijk. In de moskee is er genoeg ruimte en een goede gelegenheid voor doorstroming. Samen met de planning in tijdvakken is het een perfecte organisatie. Er wordt in alle rust gevaccineerd. Er is tijd voor een persoonlijk praatje en gezelligheid. Zo ontzettend belangrijk voor veel mensen die door leeftijd of aandoening een geïsoleerd leven leiden. Een positieve samenwerking in de gemeenschap is een bijkomend voordeel.

Leven of dood

Waarom is het zo belangrijk om te vaccineren? Het kan het verschil maken tussen leven en dood. We zijn wereldwijd gezien bijna van polio af door een goed doordachte vaccinatiecampagne. Het is een eenvoudige en veilige voorzorgmaatregel om gezond te blijven. Net zo essentieel als schoon water, goede hygiëne, goede voeding en bijvoorbeeld kankerscreening. Al deze dingen samen maken leven veiliger, gezonder en verlagen de risico's. Juist als je al getroffen bent door een chronische ziekte zoals COPD, HVZ of diabetes is het belangrijk om je te laten vaccineren. Een griepje of pneumokok kan dan grote invloed hebben op je gezondheid.

Goed geregeld

Ik prijs mij rijk dat wij in een land leven waarin de zorg zo goed geregeld is. Naast alles waar we, al dan niet terecht, over mopperen, is dit gewoon heel goed georganiseerd en wordt iedereen voor wie het nodig is gratis gevaccineerd. Ik ben er trots op! We kunnen goed voorbereid de winter in. Op naar de donkere dagen, met extra zorg voor de kwetsbare ouderen. Ga wat vaker op huisbezoek. Zorg op maat door weer en wind!

Adrie Schaap-de Jong, professional chronische zorg

Adrie

PC-NL-104483


U verlaat Medclass om naar webshop te gaan