Artikelen

Luchtige zaken: Balans

Een nieuw jaar met nieuwe kansen. En met het besef dat we in de coronaproblemen zijn gekomen. Met dit besef en goede hoop voor een betere toekomst gaat Adrie Schaap aan het werk in haar eigen praktijk. Op verschillende manieren zoekt ze naar balans in haar leven en werk. Haar conclusie is dat we elkaar hard nodig hebben!

Ik balanceer op de rand van werk en een weekje vrij. Gek dat je zo kan toeleven naar een periode van vrije dagen en even wat anders. Ik ben heel blij met mijn werk in de zorg en als schrijver van scholingen en blogs met mijn bedrijf Press4life, coaching en training. Echter, duidelijk is wel dat er balans nodig is in draaglast en draagkracht en werklast en werklust. En het gevoel er toe te doen en bezig te kunnen zijn met dat wat je goed ligt en lief is, samen met de afwisseling van privé en rust. Ik vertrek morgen voor een dag of tien naar een kleine camping in het oosten van het land om daar mijn tijdelijke verblijf voor de zomermaanden op te bouwen. Onze kleine woonwagen met voortent op de hoogste heuvel van de Zeven Heuvelen nabij Nijmegen: ik geniet stiekem al een klein beetje!

Maar eerst…

Nog even een kamer behangen, en tussen de regels door loop ik van mijn kantoor naar onze slaapkamer waar gewerkt wordt. Ik ben de behanger, maar alleen is een mens niets. Ik ben dus erg blij met mijn partner als voorstrijker, aangever, steun en toeverlaat. Het wordt mooi, een prachtige behangwand met een kersenbloesem in een schitterend vergezicht. Ik wil straks mijn ogen waarschijnlijk niet meer dicht doen met dit uitzicht. Mooie blauwe luchten en bloesemtakken sieren de wand. We zijn weer een uurtje vooruit in de tijd, voorjaar, voortgang in vaccineren: het begin is er en we pakken door.

Onder”wijs”heid

Afgelopen weken gaf ik een aantal scholingen waarvan de eerste over de ziektelastmeter COPD ging en de tweede over ons eigen welbevinden binnen alle veranderingen in de zorg. Boeiende onderwerpen. Beide onmisbaar in ons maatschappelijke en sociale leven. Het is van groot belang dat wij als zorgmedewerkers weten hoe we er zelf in staan. Hoe vitaal voel jij je? Ben je mentaal sterk en fysiek fit? Voel je je energiek? Ben je in balans met de omstandigheden waarin jij je op dit moment bevindt? Want alleen dan kun je een aanvulling en positieve kracht uitstralen naar jouw patiënten en collega’s, waardoor de balans ook op de werkvloer gewaarborgd wordt. Hopelijk gaat jouw team en jouw werkomgeving op deze manier met elkaar om, waardoor respect en empathie vanzelfsprekend zijn.

Vertaalslag

Dit vertaalt zich in vruchtbare werkzaamheden. Als je er zín in hebt, ben je niet bang voor uitdagingen. In de nieuwste HIS- en KIS-systemen kan gewerkt worden met de ziektelastmeter COPD. Het is goed om uit te vinden hoe dat werkt en de meerwaarde te ervaren als je met patiënten op deze visuele manier gaat communiceren. Tevens is er de app Mijn Luchtpunt, waar patiënten zelf aan de slag kunnen en inzichtelijk krijgen wat de verbeterdoelen zijn en hoe die persoonlijk te realiseren zijn. Zo komt zelfzorg dichterbij en wordt voor de patiënt duidelijk waaraan gewerkt kan worden.

Brede Chronische Zorg

De ziektelastmeter wordt momenteel ook getest en onderzocht voor andere doeleinden. Je kunt je voorstellen dat dit instrument op meerdere fronten is in te zetten: in de pilot brede chronische zorg kijken we naar de patiënt met alle achterliggende problemen en comorbiditeit. Wat zijn de zorgen en problemen? Hoe krijgen we dat helder binnen het sociaal economische plaatje van de betreffende persoon en hoe kunnen we daar een ziektelastmeter (of misschien wel juist ”gezondheidsmeter”) op inzetten? Het is een uitdaging die ons mogelijk op termijn kan helpen om de zelfzorg te stimuleren.

We hebben elkaar nodig

Of je nou een voortent gaat opzetten of een slaapkamer gaat behangen, samenwerkt in de praktijk of patiëntenzorg geeft in de breedste zin van het woord: we hebben elkaar nodig! 'Samen' is niet alleen nuttig en onontbeerlijk, maar het maakt een uitdaging leuker en zorgt ervoor dat patiënten zich niet alleen voelen. Dat is essentieel voor ieder plan waarin gezondheid centraal staat!

Zoek je balans. Succes!

Adrie Schaap-de Jong, professional chronische zorg


Categorie├źn

U verlaat Medclass om naar webshop te gaan