Artikelen

Ontmoet praktijkondersteuner Adrie Schaap

Dit is Adrie Schaap, het nieuwste redactielid van MedClass. Dit jaar zal Adrie een reeks artikelen schrijven over onder andere haar ervaringen in de zorg. “Kennis voedt wijsheid en ontwikkeling. Het maakt je sterk; zowel in overdracht als in de positie van je vak. Ik wil jou graag een inkijkje geven in de facetten van chronische zorg, waar ik mij op verschillende manieren mee bezighoud.”

Kennis voedt wijsheid en ontwikkeling. Het maakt je sterk; zowel in overdracht als in de positie van je vak. Mijn naam is Adrie Schaap-de Jong, enthousiast ondernemer met hart voor de zaak. Ik heb een achtergrond als verpleegkundige-A in de kraam- en verloskunde en op de spoedeisende hulp. Sinds 2006 ben ik actief als praktijkondersteuner. Ik wil graag een inkijkje geven in de facetten van chronische zorg, waar ik mij op verschillende manieren mee bezighoud.

In 2009 richtte ik Press4Life, reanimatie- en AED-training op, wat ik later uitbreidde naar coaching en trainingen als Professional Chronische Zorg. In 2017 rondde ik de opleiding tot Praktijkmanager af. Mijn werkzaamheden zijn zeer gevarieerd, zowel met als voor de patiënt en het personeel van de praktijk, maar ook in de coachende vorm bij trainingen. Ik ben verder kwaliteitsmedewerker in diverse commissies: DM2, COPD, CVR en praktijkmanagement.

Ik realiseer mij dat het waardevol is om zo te mogen werken en leven, en wil dit graag delen met de wereld om mij heen. Zo ook via MedClass; een prachtige ondersteuning voor de zorgprofessional!

COPD is een van die zaken die het leven enorm kunnen bepalen en bemoeilijken. Hoe kun je weten wat er op je pad komt en hoe je daarmee om moet gaan als patiënt? De longzorg van de laatste vijftien jaar is gigantisch verbeterd dankzij toegenomen kennis en zorg op maat. Het aantal exacerbaties in de eerste lijn waar een huisarts voor moet uitrukken is fors gedaald, met name dankzij bredere individuele zorg door de komst van de praktijkondersteuner. Veelal een professional op het gebied van longzorg. MedClass geeft aandacht aan deze groep en kan een positieve wending geven aan jouw vakinhoudelijke kennis en patiëntenzorg.

Als Professional Chronische Zorg ben ik dagelijks betrokken bij patiëntenzorg in de eerste lijn. We hebben kennis en wijsheid nodig om de zorg en de kwaliteit van leven voor onze categorie patiënten te kunnen waarborgen. Samen met MedClass werken wij aan een positieve prikkelvoorziening door middel van kennisoverdracht.

Waarom is dat zo belangrijk? Wel: de wereld om ons heen oriënteert zich op zelfmanagement, dit zien we overal in terug. Ook in de patiëntenzorg vindt een ommekeer plaats. We moeten als praktijkondersteuner en huisarts onze positie opnieuw gaan bepalen: wat wil de patiënt zelf en hoe kunnen wij als zorgverlener zonder direct te medicaliseren een patiënt aanzetten en aanmoedigen tot zelfzorg en zelfmanagement? Er wordt nagedacht over brede chronische zorg en individuele patiëntenzorg. Mooie woorden en belangrijke items, maar hoe gaan we dit nou werkelijk vormgeven? En is de patiënt of juist de zorgverlener hierbij gebaat? Vragen waarop vooralsnog geen antwoord lijkt te zijn; er is onderzoek en geduld voor nodig. Gedragsverandering is niet zo moeilijk, maar om het zo te houden, dat is een hele klus.

MedClass biedt een effectieve aanvulling op de vele vragen die vakinhoudelijk te maken hebben met onze chronische longzorg. Zorg dat je er lucht van krijgt!

 

Adrie Schaap-de JongCategorieën