Artikelen

“Ik heb COPD. Wat kan ik doen?”

Zelfzorg bij COPD is essentieel, maar ook complex. Wat is COPD? Wat kan de patiënt zelf doen? En waar kan hij of zij terecht? Bijna de helft van de COPD-patiënten is beperkt gezondheidsvaardig en goede voorlichting is dan ook een flinke uitdaging. Gelukkig is er het handboek “Ik heb COPD, wat kan ik doen?”. De perfecte ondersteuning voor het gesprek tussen zorgverlener en patiënt.

Goede zelfzorg is essentieel voor COPD-patiënten. Daarom is het des te belangrijker dat zij daarover goed worden voorgelicht. Bij patiënten die beperkt gezondheidsvaardig zijn, kan die voorlichting voor zorgverleners echter een flinke uitdaging zijn. Daarom hebben Pharos en het Longfonds het handboek “Ik heb COPD, wat kan ik doen?” ontwikkeld. Een handig hulpmiddel voor patiënten én zorgverleners, waardoor mensen met COPD meer kennis en regie over hun ziekte kunnen krijgen.

In gemakkelijk Nederlands en met behulp van simpele afbeeldingen wordt in het boek omschreven wat COPD is, wat de patiënt zelf kan doen en geeft het een helder overzicht van de verschillende zorgverleners waar de patiënt in meer of mindere mate mee te maken heeft. Bovendien is er aan het einde van het boek een lijst opgenomen waarin moeilijke woorden op een eenvoudige manier worden uitgelegd.

Het handboek is te gebruiken als ondersteuning bij het gesprek tussen praktijkondersteuners, (long)verpleegkundigen en (huis)artsen en de patiënt. Uit de ervaringen van zorgverleners die het boek gebruiken blijkt dat het gezien wordt als waardevolle aanvulling op het bestaande materiaal.

Naast het handboek zijn er ook een handleiding en een gesprekskaart beschikbaar waarmee het boek optimaal kan worden benut. Het boek “Ik heb COPD, wat kan ik doen?” is gratis te downloaden op deze website en bevat een handleiding en gesprekskaart.  Wilt u het boek thuis ontvangen, bestel deze dan gratis bij Pharos.

Ik-heb-COPD-Wat-kan-ik-doen-coverCategorieën

U verlaat Medclass om naar webshop te gaan